Mooi verhaal van veteraan Ben Diekema

‘Je bent geen jongen meer, je bent een man.’ Dat zei de vader van veteraan Ben na 6 maanden bij de marine. ‘Je gaat van een thuisomgeving waar je alles van weet, naar een hele andere wereld waarin je niemand kent en waar veel mensen een grote bek tegen je hebben. In het begin heb ik vooral geleerd mezelf kalm te houden en me eerst te beheersen en dan pas te reageren. Ik maakte een enorme groei mee, en mijn vader zag dat gebeuren. En hij had gelijk dat ik een man was geworden.’

‘Ze zeggen wel eens dat je een tikkeltje krankzinnig moet zijn om dit werk vrijwillig te doen. Ik heb wel geprobeerd boven water te varen maar dat werd geen succes, ik werd redelijk snel zeeziek. Onderwater voelde ik me thuis en op mijn plek, het was magisch. Als ik terugdenk aan mijn tijd bij de marine en bij de onderzeedienst, dan voel ik pure trots. Ik vertrouw mijn leven aan kameraden waarmee ik die periode heb mee mogen maken. Het zijn zulke professionele gasten, dat maakt mij heel dankbaar dat ik dit heb kunnen doen.’

Tijdens Veteranendag bedankt Nederland de ruim 100.000 veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Volg Veteranendag 2020 op 27 juni vanaf 12:45 op NPO1!

Add Comment