O13 Still on patrol

Dundee, 12 juni 1940. Exact 80 jaar geleden vertrok de Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. O13 ‘s avonds om 20:30 uit haar nieuwe thuisbasis in Schotland naar zee, richting Skagerrak. Een paar dagen tevoren was zij toegevoegd aan het 9th Submarine Flottilla. Britse, Poolse, Franse, Noorse, Russische en Nederlandse onderzeeboten maakten in de loop van de Tweede Wereldoorlog hier deel van uit. Duitsland had inmiddels Noorwegen bezet, en men vreesde nu een invasie daarvandaan richting Engeland. De Britse Home Fleet, vliegtuigen van onder andere Coastal Command en onderzeeboten van diverse Flottilles patrouilleerden op de Noordzee. Hr. Ms. O13 moest de Britse onderzeeboot HMS Tetrarch aflossen. Na vertrek werd absolute radiostilte gehandhaafd. Toen zij 6 dagen later terug werd geroepen kwam er geen antwoord, en toen zij 24 juni nog niet terug was in haar thuishaven moest zij al vermist worden opgegeven. Hr.Ms. O13, met haar bemanning van 31 Nederlanders en 3 Britten is sindsdien ” Still on Patrol”.

Add Comment